© Aydın Kent Haber 2021

41 yıl sonra gelen leylek yavrusu sevinci

41 yıl sonra gelen leylek yavrusu sevinci

41 yıl sonra gelen leylek yavrusu sevinci

 Kuşadası-Aydın yolu üzerindeki kırsal Gökçealan Mahallesi'ne 40 yıl aradan sonra gelen bir çift leylek, bu yıl da gelirken mahallede 41 yıl sonra 4 leylek yavrusu dünyaya geldi.

Yıllarca Aydın'a bağlı bir köy olan ancak İzmir'in Selçuk ilçesine daha yakın olması nedeniyle 10 Şubat 1975 tarihinden bu yana Selçuk'a bağlanan kırsal Gökçealan Mahallesi'nde 41 yıl aradan sonra leylek yavrusu sevinci yaşandı. Aydın ve çevresinde doğal hayatın korunması için faaliyetler gerçekleştiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve duyarlı vatandaşlar ise Gökçealan Mahallesi’ne 40 yıl sonra gelen ve 41 yıl sonra da leylek yavrusu sevinci yaşatan bir çift leylek için seferber oldu. Mahalleye gelen leyleklerin yüksek gerilim direğine yuva yapmaya çalışması üzerine harekete geçen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve mahalle sakinleri, çarpılma riskine karşı leylekler için yeni yuva yaptı. Gerekli görüşmelerin ardından bir elektrik direğinin tepesine platform hazırlanırken, leylekler yeni yuvalarına taşındı. Yeni yuvalarını sahiplenen leyleklerin 4 yavrusu dünyaya gelirken, Gökçealan Mahallesi de 41 yıl aradan sonra leylek yavrusu sevinci yaşadı.

 

“Göçealanlılar çok sevinçli"

Mahallede 40 yıl sonra leylek görülmesinin ve bu yıl da yavrularının olmasının herkesi duygulandırdığını belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Gökçealan köyü ile, Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Çınar köyü neredeyse birbirine girecek kadar yakın olan, aralarından sadece yol geçen komşu köyler. Her iki köyün güneyinde yer alan Gölbaşı denilen sulak alanlardan, günümüzde sadece ismi kalmış. Sulak alan olması nedeniyle eski yıllarda birçok leyleğin burada ürediği yaşlılar tarafından anlatılmaktadır. Sulak alanlar yok olunca leylekler bölgeyi terk etmiş. Geçtiğimiz yıl, 40 yıl aradan sonra Gökçealan’a bir çift leylek gelmişti. Yüksek gerilim direklerinden birine yuva yapmaya çalıştıkları köylüler tarafından bildirilmişti. Ebeveynler ve yavrulara elektrik çarpma riski olduğundan, GDZ elektrik dağıtım şirketiyle birlikte yaptığımız yeni yuvayı daha güvenli bir direğe taşımıştık. Leylekler de yuvayı benimsemiş ve yuvayı kullanmışlardı. Ancak geçen yıl yavru yapamadılar. Bu yıl yine aynı yuvayı gelip kullanmaya başladılar. Herkes merakla yavruların çıkıp çıkmayacağını beklemeye başlamıştı. Yaptığımız gözlemde leyleklerin 4 adet yavrusunun olduğunu gördük. 41 yıl sonra yavruların çıktığını gören Gökçealanlılar çok sevinçli” dedi.

 

“Köy hayatı lüks karşısında ne kadar dayanacak bilinmez”

Kırsal bölgelerde yaygınlaşan villa tipi yerleşim yerlerinin ekosistemi ve bölge tarımını nasıl etkileyeceği yönündeki endişelerini de dile getiren Sürücü; “Ebeveynlerden biri kanatlarını açarak yavrularını güneşten korumaya çalışırken, diğeri de bahçeleri süren traktörün peşinden giderek yavruları için topraktan çıkacak besini temin etmenin peşinde. Bölgede ekosistem canlanıyor derken yol üzerindeki bir tabela buradaki ekosistemin ve tarımın geleceğini nasıl etkileyeceğini net bir şekilde gösteriyordu. Üzümüyle, inciriyle, zeytiniyle, kirazıyla geleneksel tarımını sürdürmeye çalışan yöre insanlarının gücü, köy hayatına taşınmaya devam eden lüks karşısında ne zamana kadar dayanacak bilinmez. Gökçealan leyleği 40 yıl aradan sonra geri döndü ve 41. yılda yavrularını dünyaya getirdi. Gökçealan leylekleri umarız bölgedeki doğanın ve tarımın korunmasında sembol olup herkese umut verirler” şeklinde konuştu.

iHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER