EKODOSD Başkanı Sürücü çağrıda bulundu
GÜNCELEKODOSD Başkanı Sürücü çağrıda bulundu
Bahattin ALBAYRAK / NAZİLLİ /Aydın
EKODOSD Başkanı Sürücü çağrıda bulundu
Söke ilçesinde ana ve yavru leyleklerin doğaya atılan tarımsal kaynaklı ipler nedeni ile ölmemesi için EKODOSD Başkanı doğaya özellikle tarlalara ve tarımsal alanlara ilaç torbaları naylon iplerin atılmaması için çağrıda bulundu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü yuvasında yavru bir leyleğin hareketsiz olarak durduğu ihbarı sonrasında bölgeye giderek Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketinin BOM’uyla yuvaya çıktıklarını ve yavru leyleği ayağına dolanan siyah tarımsal kaynaklı iplerden kurtardıklarını belirtti.
Bahattin Sürücü yaptığı açıklamasında, “Ne olursunuz bölgemizdeki yavru leylekler sakatlanmasın. Siyah plastik ipleri gelişigüzel yerlere atmayın. Söke’ye bağlı kırsal Yeşilköy Mahallesinde bulunan bir yuvada bulunan tek yavru leyleğin kanatlarını çırptığı fakat yukarı havalanamadığı ihbarını aldık. Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketinin BOM’uyla yuvaya çıktığımızda, yavru leyleğin sol ayağının tamamen siyah plastik saman iplerine dolanmış olduğunu gördük. İnanın ki leylek yuvasının içi plastik siyah iplerle doluydu. Yavru leylek yuvada döndükçe iplerde ayağına dolanmış, uçmak için havalanmak isteyince ipler ayağına daha da sıkmış olduğunu tespit ettik. Yuvaya bağlı olan ipleri keserek yavru leyleği kurtararak aşağıya indirdik. Ayağına dolanan ipleri kestik ancak bir yerinde ipin çok sıktığını ve kemiğe kadar işlediğini gördük. İlk yardım uygulaması yaptıktan sonra su içirerek, beslenmesini gerçekleştirdik. Ayakta oluşan ödemin geçmesi ve kapsamlı bir tedavi uygulanması için, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim edeceğiz. DKMP tarafından ADÜ Veteriner Fakültesine götürülerek gerekli tedavisi yapılıp iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanına salınacak” dedi.
Açıklamasını sürdüren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Plastik siyah saman iplerinin gelişigüzel çevreye atılmasının bedelini ne yazık ki yavru leylekler sakatlanarak, bazen de yaşamlarını kaybederek ödüyorlar. Leylek yuvalarının çokça bulunduğu bölgelerde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz vatandaşlarımız saman balyalarını çözdükten sonra siyah plastik ipleri bir kutuda biriktirip samancılara tekrar iade etmeleri ve gelişigüzel yerlere atmamaları bölgelerimizde bulunan yavru leyleklerimizi bu tür tehditten kurtaracaktır. Doğaya ve çevreye yapılan müdahalelerin ve atıkların başka canlıları da etkilediği ve onların yaşamlarını tehdit ettiği unutulmamalıdır. Bölgemize gelen ve çoğalan leyleklerimizin ölmemeleri için duyarlı olmalıyız” dedi.
İlginizi Çekebilir