© Aydın Kent Haber 2021

Sultanhisar’da çilek üreticileri ve ihracatçıları bir araya geldi

Sultanhisar’da çilek üreticileri ve ihracatçıları bir araya geldi

Sultanhisar’da çilek üreticileri ve ihracatçıları bir araya geldi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde çilek üreticileri ve ihracatçılarına yönelik sektörel değerlendirme toplantısı yapıldı.

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği, Aydın’da çilek üreticileriyle bir araya geldi. Sultanhisar’da bulunan bir otelde düzenlenen zirveye Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırım Kaya da katılım sağlarken, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, ADÜ Öğretim Görevlisi Şebnem Nalan Akaroğlu Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Diber, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Nesrin Çakır Arıcan ve sektörün önde gelenlerinden işletmeci Nihat Özyiğit çilek yetiştiriciliği, hastalıklar ve sağlıklı fide üretimi konularında çiftçileri bilgilendirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak yaptığı açıklamada;

Bildiğiniz gibi Aydın, özellikle Sultanhisar çilek üretiminin ve ihracatımızın yoğun olduğu bir ilçemiz. Geçen sezon Türkiye genelinde 1 milyon 175 bin ton olan çilek üretilmiş, toplam üretimin %12’si Aydın’da gerçekleşmiştir. Aydın şu anda Türkiye’de en fazla çilek üretilen 3. şehir, Ege Bölgesinde ise 1. şehir konumundadır.

Bununla birlikte 2021 yılında Türkiye genelinde 43 ülkeye 42 bin ton ve 46 milyon dolar değerinde taze çilek ihracatımız oldu. 2020 yılı ile karşılaştırıldığında %87lik muazzam bir artış yakaladık. Bu sürece katkı veren tüm paydaşlarımızı canı gönülden kutluyorum. Bununla birlikte çilek hem dondurulmuş olarak hem de kurutulmuş olarak da birçok ülkeye ihraç ediliyor. Bu yönüyle çilek ürününü hem yaş meyve sebze sektörü hem de işlenmiş meyve sektörü olarak son derece önemsiyoruz.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak geçtiğimiz yıl “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” adında bir proje başlattık. Hepinizin de bildiği gibi ürünün ilaçlamasında doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik uygulamalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızın gerçekleşmesine engel oluyoruz. Bunu engellemek adına projemizde üretim alanlarından numuneler alarak pestisitlerin doğru kullanımını sağlıyoruz. Projemize ilk çilek bahçelerinden 1.500 dekar alandan numuneler alarak başladık. Kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıkmıştır. Zaten ihracatımızdaki başarı da bunun en önemli kanıtı. Bu yıl da projemize devam ederek bölgeyi incelemeye devam etmek istiyoruz. 2022 yılını tüm paydaşlar olarak pestisitle mücadele yılı olarak görüyoruz ve bu konuda hem üreticinin hem de ihracatçını üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz". şeklinde konuştu.

Çilek üretiminin yüzde 25’i Aydın'dan

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem ise;

Aydın’ın Türkiye’nin çilek üretiminin yüzde 25’ini karşıladığını belirtti. İl genelinde Sultanhisar, Köşk ve Efeler’de yoğunlaşan çilekte bin 638 hektar alanda 66 bin ton üretim yapıldığını belirtti. Aydın’da bin 638 hektar alanda 66 bin ton üretim mevcut. Aydın Ege Bölgesi’nde birinci. Türkiye’nin ise yüzde 10’unu karşılıyor. Çilek alanlarımızın yüzde 47’sinde iyi tarım uygulamaları var.Dış ticarette 2 milyar dolara ulaşan ihracat var. 2021 yılında 3 milyar doların üzerinde, 5 milyar tonluk yaş meyve sebze ihracatı yapıldı. Bu miktarın yüzde 25’i Aydın'dan. İhracatımız, Rusya, Romanya, Sırbistan Polonya ve Belarus ülkelerine gerçekleşiyor". diye konuştu. Aydın Kent Haber

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER