Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Aydın Denizli Yolunda Kriz Bitmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aydın Denizli Yolunda Kriz Bitmiyor
Abone ol
Aydın Denizli Yolunda Kriz Bitmiyor

Bahattin ALBAYRAK / YENİPAZAR /Aydın

Aydın-Denizli otoyolunda işçilerin eylemine ilişkin İnceoğulları İnşaat’tan açıklama geldi

AYDIN’da devam eden Aydın_Denizli oto yol inşaatının Yenipazar bölgesinde çalışmakta olan taşoron firma işçilerinden 51 işçi 2 aydan buyana ücretlerini alamadıkları gerekçesi ile Yenipazar bölgesinde 35 metre yükseklikte ki viyadük üzerinde işi durdurarak ölüm eyleminde bulunmuşlardı

İşçilerin eylemleri devam ederken Taşaron firma yetkilisi inşaat şantiyesinde düzenlediği basın açıklamasında işçilerin yolsuzluklar yaptıklarını ve tüm işçilerin ücretlerinin ödendiğini belirtti. 

Aydın-Denizli otoyolu işçileri eylem başlatmıştı: İnceoğulları İnşaat’tan işçilere ağır sözler

Belgede sahtecilik yapmışlar

Aydın-Denizli otoyolu inşaatında çalışan işçiler, ücretlerini alamadığı ve işten çıkarıldığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Günlerdir süren eyleme ilişkin taşaron firma olan İnceoğulları İnşaat’tan sert açıklama geldi. 

Şirket yetkilisi olan Ahmet İnceoğlu, “Bu kişilerin bizde yani firmamızda resmi olarak bir alacakları yoktur. Hak etmedikleri ücretlerin peşindeler ve evrakta sahtecilik yapıyorlar” dedi. 

Ege Bölgesi’nin iki önemli kenti Denizli ve Aydın arasında ulaşımı kolaylaştıracak otoyol projesinde işçi eylemleri yaşanıyor. Çalışmaların devam ettiği otoyolun Yenipazar-Kuyucak-Aydın etabında çalışan inşaat işçileri ile taşeron firma arasında çıkan maaş krizi devam ediyor. 

Ücretleri ödenmediği gerekçesiyle firma binası önünde eylem yapan 51 işçi, 46 kodu olarak bilinen ‘işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak’ maddesi işleme konularak firmadan ilişikleri kesildi. 

İşçilerin, ücretlerinin ödenmesi ve işten çıkarılma kodlarının değiştirilmesi talebi üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Güvenlik açısından Jandarma olası olaylara karşı bölgede gerekli tedbirlerini aldı. 

Oto-yol inşaatında çalışmakta olan taşaron firma İşçileri, 21 Mayıs’ta çalışmaların sürdüğü Yenipazar ilçesindeki 35 metre yüksekliğindeki viyadük inşaatına çıkarak eylemlerine sürdürdüler. 

 

Aldıkları ihbar üzerine Yenipazar ilçe Emniyet Amirliğinde görevli Polis ekipleri de her hangi bir olay çıkmaması için bölgeye gelerek geniş güvenlik önlemlerini aldılar. 

Eylemde konuşan işçiler, “Ya burada paramızı verecekler, ya da bizi kefenle eve götürecekler. Başka çaresi yok. Bizler gidip de çocuğumun karşısında boynumu bükemeyiz” dediler. 

 

İşçilerin eylemi sürerken, Taşaron firma olan İnceoğulları İnşaat yetkilisi Ahmet İnceoğlu Dalama Şantiyesi’nde işçilerin eylemleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ahmet İnceoğlu, sürece ilişkin bilgiler verdi. 

 

Taşaron firma olan İnceoğulları İnşaat yetkilisi Ahmet İnceoğlu, ‘Yevmiye puantajına fazladan ücret yazmışlar’

 

Aydın-Denizli otoyolunda yüklenici firma Fernas A.Ş. altında 28 aydır İnceoğulları İnşaat olarak faaliyet yürüttüklerini belirten Ahmet İnceoğlu yaptığı açıklamasında, “Otoyol inşaatının 29’uncu kilometresinde Erol Erdem adlı kişiyle götürü-bedel usulü ile kalıp ve demir işçiliği için anlaştık. Bu şahsın yanına ustabaşı olarak aldığı kişiler için hak edişinden çok daha fazla yevmiyeleri puantaja işlemiş olduğunu fark ettik. Bu kişilerin resmi olarak alacaklarının tamamı bugün itibariyle ödenmiştir. İşçilerin firmamızdan her hangi bir alacakları bulunmamaktadır” dedi.

51 işçinin şantiye alanını işgal ederek vinçlerin önünü kesmelerine ve işi durdurmalarına şahit olduk. Diğer çalışan işçilere taş atan ve çalışmalara zarar veren bu arkadaşların iş akitlerini sonlandırdık. Bize ulaşan herkese durumu anlattık. Bu arkadaşların arasından 16-17 kişilik grubun arabulucu ile anlaşma sonucunda kod 46 ile işten çıkarılmalarını kaldırdık. Diğer arkadaşların da alacakları varsa, ödemelerini arabulucu ile anlaşarak yapacağız. Gelen tüm arkadaşların kod 46 maddesini düzelteceğiz. Onlar şu anda hak etmedikleri bir ücretin peşindeler ve kamuoyunu da yanlış bilgilendiriyorlar. Bizim kimsenin hakkı ve hukukunda gözümüz yok ve olamazda zaten” dedi.

 

İşçilerin hazırladığı yevmiye puantajlarının kabul edilemez olduğunu ve hak edilmeyen ücretin yasa dışı yollarla alınmak istendiğine vurgu yapan İnceoğlu, konuşmasını ağır iddialarla tamamladı

 

“Kendileri ile yapılan sözleşmeye göre ödeme yapabileceğimizi söylüyoruz ama işçiler kendi kendileri hazırladıkları yevmiye puantaja göre ödeme yapmamızı bekliyorlar. Akla, mantığa ve vicdana uygun olmayacak davranışlar ve eylemler var. Mayıs ayında 17 gün içinde 1 milyon 892 bin 700 lira olmak üzere toplamda 4 milyon 965 bin 70 lira hak ettikleri ücret var. 17 Mayıs tarihinde 1 milyon 961 bin 990 lira ödenmiş olup, 2 milyon 38 bin 975 lira alacakları vardı. Henüz Mayıs ayı bitmeden alacaklarının tamamını istediler. Biz de 31 Mayıs tarihinde hak ediş ücreti belirlendikten sonra ödemenin olacağını bildirdik. 

Arkadaşlar 17 Mayıs tarihi itibariyle eylemlerine başladılar. Örneğin; Fuat Akat isimli şahıs, Nisan ayında kendisine 47,5 yevmiyeyi 3 bin liradan toplamda 142 bin lira, Mayıs ayındaki 17 gün içinse, 30,5 yevmiye ücretini 91 bin lira yazmış. Burada 9-10 kişilik abi, kardeş, amcaoğlu ve Erol Erdem'in de dahil olduğu grup şebeke gibi hareket ediyor. Yevmiye puantajlarını doldurmuşlar, evrakta sahtecilik yapmışlar. Belki de diğer 40 kişinin ya yevmiye ücretlerini ödemeyecekler ya da çalıştıkları kadarını ödeyecekler ve geri kalan fazladan ücretleri de ceplerine atacaklar” dedi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'yi dolandıran örgütün elebaşlarından biri Çinli kadın çıktıÖnceki Haber

Türkiye'yi dolandıran örgütün elebaşları...

Nazilli'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklamaSonraki Haber

Nazilli'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar