Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Yaz Mevsiminde Varislere Dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaz Mevsiminde Varislere Dikkat
Abone ol
Yaz mevsimi ile birlikte vücut ısımızın yükselmesi ve cilde yakın olan damarların vücut sıcaklığına gösterdiği reaksiyon özellikle varis rahatsızlığı olanları bu dönemde zorlayıcı etken olabiliyor.

Yaz mevsimi ile birlikte vücut ısımızın yükselmesi ve cilde yakın olan damarların vücut sıcaklığına gösterdiği reaksiyon özellikle varis rahatsızlığı olanları bu dönemde zorlayıcı etken olabiliyor.

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte güneşten faydalanmayı ve açık havada zaman geçirmeyi tercih ettiğimiz bu süreç, varis rahatsızlıkları olan kişileri zorlayabiliyor. Çünkü yükselen hava sıcaklığı varislerin cilt üzerinde daha belirgin hale gelmesine ve ağrıların daha çok artmasına yol açıyor.

YYÜ Gaziosmanpaşa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Konukoğlu yaz mevsimiyle birlikte daha çok konuşulan varis hakkında dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

Özellikle bacaklarda oluşan varisler, toplumda yüksek oranda görülebilen bir sağlık problemidir. Bu varisler önce görsel problemlere, daha sonra ise bacakta ağrıya yol açarlar. Nadiren de olsa ciddi sağlık problemleri yaratabilirler. Varis hastalarında şikayetlerin yaz aylarında arttığı bilinmektedir. Mevsimsel etkilere karşı şikayetlerimizin artmasını bazı önlemler alarak önleyebiliriz.

YAZ AYLARINDA VARİS ŞİKAYETLERİ NEDEN ARTMAKTADIR?

Güneş ve sıcağa maruz kalmak vücut ısımızın yükselmesine neden olur. Vücudumuzun bu duruma karşı bazı önlem mekanizmaları vardır. Örneğin cilde yakın olan damarlar vücut sıcaklığını azaltabilmek amacıyla genişler. Varis hastalarında zaten genişlemiş olan damarların daha da büyümesi ağrı ve bacakta gerginlik hissini artırır. Güneşe fazla maruz kalmak ise cilt altındaki örümcek ağına benzer küçük toplardamarların oluşumunu artırabilir.

Varis hastalarının alabileceği basit önlemlerle yaz aylarını daha konforlu geçirebilmeleri mümkündür.

VARİS HASTALARI İÇİN ÖNERİLER

Bacaklarınızı günde birkaç kez soğuk suyla yıkayın: Soğuk su banyosu yüzeysel damarların daralmasını sağlar. Banyo sonrası damarlar her ne kadar eski şeklini alsa da bu işlemin gün içerisinde birkaç kez yapılması şikayetlerinizi azaltabilir.

Bacaklarınızı direk güneş ışığından koruyun: Yaz aylarında şile bezi, keten, pamuklu kumaşlardan dokunmuş, bol ve bacakları kaplayan etek veya pantolonların giyilmesi güneş altında rahat etmenizi sağlayacaktır. Geniş alanlı bir şapka giyilmesi de vücut ısısının azaltılmasını sağlayabilir.

Sabah veya akşam saatlerinde egzersiz yapın: Toplardamarların önemli çalışma mekanizmalarından birisi ”kas pompası” dır. Baldır ve bacak kasları tarafından sıkıştırılan toplardamarlar kanı yukarıya doğru pompalar. Bu amaç için en uygun sporlar koşu, yürüyüş ve bisiklettir.

Yolculuklarda: Birçok varis hastası uzun yolculuklar sonrası bacaklarının şiştiğinden şikâyet eder. Uzun seyahatler sırasında varis çorabı ile rahat ve bol kıyafetlerin giyilmesi yolculuk sonunda bacağınızın şişmesini engelleyecektir.

Yara oluşumuna dikkat: Ciddi varis hastalarında diz altında oluşan yaralar ilerleyerek ”venöz ülser” denilen inatçı ve can sıkıcı yaralara dönüşebilir. Yaz aylarında böcek/sinek ısırıklarını minimalize edilecek önlemlerin alınması da bu açıdan önemlidir.

Güneş kremi kullanın : Koruyucu güneş kremi veya nemlendirici kremler güneş ışınlarını engeller. Böylece toplardamarlarınızdaki kollajen yapısını koruyarak ince kılcal damar varislerinin artmasını engelleyici olacaktır.

Yeterli su içmeye özen gösterin: Sıcak havalarda gün içinde yeterli su içmeyi rutin haline getirin. Tüm vücut kan dolaşımınız için yararlı olacak su, hem vücudunuzun susuz kalmasını önleyecek, hem de bacak toplardamarlarınız ve varislerinizde pıhtı oluşma riskine karşı sizi koruyacaktır. Bolca su içmeniz cilt kuruluğunu ve ince kılcal damar varisleri gelişmesine de önlem oluşturur.

Beslenmenize özen gösterin: Mevsim meyve ve sebzelerinde C vitamini ve potasyumda zengin olan çilek, kiraz, kavun, yaban mersinini özellikle tercih edebilirsiniz. Böylece dolaşımınız desteklenerek krampların önlenmesi, olası reaksiyonlar, ağrı ve sancı şikayetlerinizi azaltmaya destek verecektir.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaz aylarında sıvı kaybına dikkatÖnceki Haber

Yaz aylarında sıvı kaybına dikkat

Yaz tatilinde akran iletişimi devam etmeliSonraki Haber

Yaz tatilinde akran iletişimi devam etme...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar